Friday, May 20, 2016

Masakan KHAS aceh PULUT PANGGANG



Bahan-Bahan Untuk Pulut :
  • Beras pulut 
  • Santan kelapa
  • Garam secukupnya
  • Daun pandan
Cara Membuat Pulut :
  • Cuci beras pulut dan toskan (dengan menggunakan air suam)
  • Letak beras pulut dalam loyang
  • Masukkan santan dalam loyang itu
  • Masukkan garam dan daun pandan
  • Kacau sehingga larut garam dalam beras pulut yang bersantan itu
  • Kemudian masukkan dalam pengukus yang telah di didihkan airnya
  • Tutup penutup pengukus dan kukus hingga masak pulutnya
Bahan-Bahan Untuk Serunding Kelapa :
  •  Kelapa parut
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - diracik halus
  • Halia 
  • Cili kering - direbus
  • Udang kering - direndam
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • Bancuhan air asam jawa
  • Serbuk kunyit - sedikit 
Cara Membuat Serunding Kelapa :
  • Blend bawang merah, bawang putih, serai, halia, udang kering, jintan manis, jintan putih dan cili kering yang telah direbus
  • Tumis bahan yang diblend tadi hingga naik bau
  • Masukkan kepala parut, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan bancuhan air asam jawa
  • Kacau hingga serunding menjadi kering dan ringan
  • Angkat dan biarkan sejuk dahulu sebelum di letak pada pulut 
Bahan-Bahan Untuk Serunding Ikan :
  • Ikan - direbus, buang tulang
  • Lada kering - direbus 
  • Halia
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - racik halus
  • Garam, gula dan ajinomoto
  • Asam keping
Cara Membuat Serunding Ikan :
  • Blend lada kering, halia, serai, asam keping, isi ikan, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
  •  Tuangkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali
  • Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • Masak dengan menggunakan api sederhana
  • Kacau hingga serunding masak dan kering
  • Angkat dan sejukkan sebelum di letak pada pulut panggang
Bahan-Bahan Untuk Pulut Panggang :
  • Pulut - yang telah dikukus / dimasak
  • Inti serunding ikan/ serunding kelapa
  • Daun pisang - dipotong 4 segi panjang dan dilayur
  • Marjerin atau minyak masak
  • Lidi atau stapler
 Cara Membuat Pulut Panggang :
  •  Daun pisang yang telah dipotong dan dilayur di letakkan di atas meja
  • Sapukan marjerin atau minyak masak di atas permukaan daun pisang itu
  • Ambil 2 sudu besar pulut 
  • Ratakan di atas daun pisang tadi
  • Ambil 1 atau 2 sudu makan serunding kelapa / serunding ikan 
  • Letakkan di tengah-tengah pulut tadi
  • Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
  • Gulungkan daun pisang dengan rapat 
  • Sematkan hujung daun pisang dengan lidi atau staplerkan
  • Letak pulut panggang di atas kuali leper 
  • Bakar dengan api sederhana
  • Balik-balikkan supaya pulut panggang dapat dimasak dengan sekata
  • Dah pun siap ...

Related Posts:

  • Minuman KHAS sumatera utara WEDANG ANGSLE Minuman yang mudah dan praktis dibuat untuk menghangatkan tubuh kita dengan membuat Wedang Angsle. Pertama anda ketika akan membuat Wedang Angsle anda siapkan dulu bahan bahan berikut ini ya. Bahan isi Wedang Angsle : 8 bu… Read More
  • Masakan KHAS sumatera utara (BPK-babi panggang karo) Bahan-Bahan: 1kg daging babi (Bukan Celeng, hehehhe) 3 buah jeruk nipis 1 batang serai Bawang putih 2 siung, giling halus Kecap manis secukupnya Asam patikala secukupnya Penyedap masakan (Opsional, tidak ada juga … Read More
  • Masakan KHAS aceh TUMEH UNGKET SURE Resep Tumeh Ungket Sure Bahan-bahan: 1.000 gram ikan tongkol, dipotong-potong 1/2 sendok teh garam 2 sendok teh air jeruk nipis 8 butir bawang merah, diiris halus 5 buah cabai hijau keriting, dibelah dua 3 tangkai daun s… Read More
  • Masakan KHAS aceh GULEE SIE REUBOH Resep Sie Reuboh Aceh Besar Bahan-bahan yang diperlukan: 250 gr daging, potong² 500 gr usus sapi/gapah, potong² ½ sdt cabai bubuk ½ sdt kunyit bubuk 2 cm lengkuas memarkan ½ sdt cuka aren 1 sdt gula merah ½ sdt garam 1 bua… Read More
  • Masakan KHAS sumatera utara BOLU GULUNG bahan-bahan : 7 butir kuning telur 2 butir putih telur 50 gr gula pasir 40 gr tepung terigu ½ sdt baking powder atau soda kue 50 gr margarin dicairkan 1 sdm susu kental manis 1 sdm rhum 1 sdt madu Bahan buttercream: 100… Read More

0 comments:

Post a Comment