Bahan-Bahan Untuk Pulut :
- Beras pulut
- Santan kelapa
- Garam secukupnya
- Daun pandan
Cara Membuat Pulut :
- Cuci beras pulut dan toskan (dengan menggunakan air suam)
- Letak beras pulut dalam loyang
- Masukkan santan dalam loyang itu
- Masukkan garam dan daun pandan
- Kacau sehingga larut garam dalam beras pulut yang bersantan itu
- Kemudian masukkan dalam pengukus yang telah di didihkan airnya
- Tutup penutup pengukus dan kukus hingga masak pulutnya
Bahan-Bahan Untuk Serunding Kelapa :
- Kelapa parut
- Bawang merah
- Bawang putih
- Serai - diracik halus
- Halia
- Cili kering - direbus
- Udang kering - direndam
- Jintan manis
- Jintan putih
- Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
- Bancuhan air asam jawa
- Serbuk kunyit - sedikit
Cara Membuat Serunding Kelapa :
- Blend bawang merah, bawang putih, serai, halia, udang kering, jintan manis, jintan putih dan cili kering yang telah direbus
- Tumis bahan yang diblend tadi hingga naik bau
- Masukkan kepala parut, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan bancuhan air asam jawa
- Kacau hingga serunding menjadi kering dan ringan
- Angkat dan biarkan sejuk dahulu sebelum di letak pada pulut
Bahan-Bahan Untuk Serunding Ikan :
- Ikan - direbus, buang tulang
- Lada kering - direbus
- Halia
- Bawang merah
- Bawang putih
- Serai - racik halus
- Garam, gula dan ajinomoto
- Asam keping
Cara Membuat Serunding Ikan :
- Blend lada kering, halia, serai, asam keping, isi ikan, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
- Tuangkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali
- Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
- Masak dengan menggunakan api sederhana
- Kacau hingga serunding masak dan kering
- Angkat dan sejukkan sebelum di letak pada pulut panggang
Bahan-Bahan Untuk Pulut Panggang :
- Pulut - yang telah dikukus / dimasak
- Inti serunding ikan/ serunding kelapa
- Daun pisang - dipotong 4 segi panjang dan dilayur
- Marjerin atau minyak masak
- Lidi atau stapler
Cara Membuat Pulut Panggang :
- Daun pisang yang telah dipotong dan dilayur di letakkan di atas meja
- Sapukan marjerin atau minyak masak di atas permukaan daun pisang itu
- Ambil 2 sudu besar pulut
- Ratakan di atas daun pisang tadi
- Ambil 1 atau 2 sudu makan serunding kelapa / serunding ikan
- Letakkan di tengah-tengah pulut tadi
- Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
- Gulungkan daun pisang dengan rapat
- Sematkan hujung daun pisang dengan lidi atau staplerkan
- Letak pulut panggang di atas kuali leper
- Bakar dengan api sederhana
- Balik-balikkan supaya pulut panggang dapat dimasak dengan sekata
- Dah pun siap ...
0 comments:
Post a Comment