Friday, May 20, 2016

Masakan KHAS aceh PULUT PANGGANG



Bahan-Bahan Untuk Pulut :
  • Beras pulut 
  • Santan kelapa
  • Garam secukupnya
  • Daun pandan
Cara Membuat Pulut :
  • Cuci beras pulut dan toskan (dengan menggunakan air suam)
  • Letak beras pulut dalam loyang
  • Masukkan santan dalam loyang itu
  • Masukkan garam dan daun pandan
  • Kacau sehingga larut garam dalam beras pulut yang bersantan itu
  • Kemudian masukkan dalam pengukus yang telah di didihkan airnya
  • Tutup penutup pengukus dan kukus hingga masak pulutnya
Bahan-Bahan Untuk Serunding Kelapa :
  •  Kelapa parut
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - diracik halus
  • Halia 
  • Cili kering - direbus
  • Udang kering - direndam
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • Bancuhan air asam jawa
  • Serbuk kunyit - sedikit 
Cara Membuat Serunding Kelapa :
  • Blend bawang merah, bawang putih, serai, halia, udang kering, jintan manis, jintan putih dan cili kering yang telah direbus
  • Tumis bahan yang diblend tadi hingga naik bau
  • Masukkan kepala parut, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan bancuhan air asam jawa
  • Kacau hingga serunding menjadi kering dan ringan
  • Angkat dan biarkan sejuk dahulu sebelum di letak pada pulut 
Bahan-Bahan Untuk Serunding Ikan :
  • Ikan - direbus, buang tulang
  • Lada kering - direbus 
  • Halia
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - racik halus
  • Garam, gula dan ajinomoto
  • Asam keping
Cara Membuat Serunding Ikan :
  • Blend lada kering, halia, serai, asam keping, isi ikan, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
  •  Tuangkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali
  • Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • Masak dengan menggunakan api sederhana
  • Kacau hingga serunding masak dan kering
  • Angkat dan sejukkan sebelum di letak pada pulut panggang
Bahan-Bahan Untuk Pulut Panggang :
  • Pulut - yang telah dikukus / dimasak
  • Inti serunding ikan/ serunding kelapa
  • Daun pisang - dipotong 4 segi panjang dan dilayur
  • Marjerin atau minyak masak
  • Lidi atau stapler
 Cara Membuat Pulut Panggang :
  •  Daun pisang yang telah dipotong dan dilayur di letakkan di atas meja
  • Sapukan marjerin atau minyak masak di atas permukaan daun pisang itu
  • Ambil 2 sudu besar pulut 
  • Ratakan di atas daun pisang tadi
  • Ambil 1 atau 2 sudu makan serunding kelapa / serunding ikan 
  • Letakkan di tengah-tengah pulut tadi
  • Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
  • Gulungkan daun pisang dengan rapat 
  • Sematkan hujung daun pisang dengan lidi atau staplerkan
  • Letak pulut panggang di atas kuali leper 
  • Bakar dengan api sederhana
  • Balik-balikkan supaya pulut panggang dapat dimasak dengan sekata
  • Dah pun siap ...

0 comments:

Post a Comment